schiemann weyers

architects

Tverskaya, Moscow, RU

The main objective of the project is the transformation of the designated sections of Tverskaya Street into a more liveable urban environment. Today, the pedestrian visitor strolling on the narrow sidewalks, appears to be situated within an ‘urban canyon’, comprising street facades of 30 meter height and a ground surface of 70% asphalt. The approach for upgrading the Tverskaya streetscape focuses foremost on the improvement of the pedestrian environment and the creation of areas with a sincere quality of urban street life.

Zoning of sidewalk area. Generally, the sidewalk is divided into a ‘walking area’ and a ‘green margin’, both varying in width and programming. The walking area comprises a pavement of natural stones that are equally used in half-open pavements applied within the green margin.
Creation of green ‘stepping stones’ at traffic intersections. The intersections of Tverskaya Street with the local street network are transformed into ‘pocket parks’. They form a kind of green stepping stones for the pedestrian route along Tverskaya and provide a spatial enrichment for the Tverskaya profile. These additional spaces give the opportunity to plant trees within parts of the profile restricted to do so, giving a sensation in the perception of the urban space both for pedestrians and car drivers.
Reorganisation of traffic flows. The introduction of pocket parks, occupying street intersections, requires a reorganisation of the existing traffic flows. The intervention anticipates on the present traffic organisation of Tverskaya Street and adds a new graduation within the sequence of existing traffic patterns.
1 2 3 4 5 6 7 8 data